Je kindje is jarig en mag voor het eerst een kinderfeestjes geven. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen het goed naar hun zin hebben en je huis er na afloop niet uitziet alsof er een bom is ontploft. Wij helpen je graag op weg met deze 8 tips voor het eerste kinderfeestje.
1. HOUD HET SIMPEL
Misschien heb je de neiging om er een gigantisch groot en spetter feest van te maken, maar…dat is voor je kind echt niet nodig. Het is allemaal al spannend genoeg. Een klein clubje vriendjes, denk aan zo’n 5 kinderen, is vaak al voldoende om uit te nodigen. Dat houdt het voor jezelf ook overzichtelijk. Twee uurtje is in principe lang genoeg voor de allerkleinste, maar de tijd is uiteraard ook afhankelijk van de activiteiten die je gaat doen. Vaak vinden ze het fijn om in een vertrouwde omgeving te zijn en is een feestje thuis dus prima. Houd je niet van al dat gedoe thuis, kies dan iets uit waarvan je zeker weet dat je kind de activiteit leuk vindt. Het is helemaal niet erg als hij/zij er misschien al een keer eerder geweest is. Dat maakt het alleen maar minder spannend.
2. UITNODIGING
Minimaal een week van te voren kan de uitnodiging de deur uit. Vraag even na wat het beleid op school is. Bij sommige scholen mag je de uitnodigingen niet op school uitdelen. In dat geval kun je ze rondbrengen op de fiets of posten. Is je kind elke dag meerdere keren aan het vragen hoelang het nog duurt? Hang de gratis aftelkalender op, zodat je kind af kan tellen naar het feestje.
Vergeet niet je telefoonnummer op de kaart te zetten. Zet er ook de vraag op of ze kunnen laten weten of het kind kan komen of niet. Zo weet je vooraf op hoeveel kinderen je kunt rekenen.
3. CONTACT GEGEVENS
Zorg dat je de contact gegevens van de ouders hebt. Een telefoonnummer van de ouders is in ieder geval een must, zo kun je contact opnemen als er eventueel iets is. Handig is het om vooraf een app groep aan te maken. Hier kun je eventueel tussendoor al een fotootje doorsturen, met de opmerking dat alle kinderen zich goed vermaken. Zijn de ouders ook weer gerustgesteld. Maar ook als het feestje misschien iets uitloopt kun je het aan de ouders melden. Breng je de kinderen thuis, dan heb je uiteraard ook van allemaal het adres nodig. Niet ieder kind weet zelf zijn eigen huis terug te vinden.
4. ALLERGIEEN
Informeer vooraf of een van de kinderen een allergie heeft, of misschien dingen niet mogen uit vanuit geloofsovertuiging. Het is vervelend als je er op het moment zelf pas achter komt en je heel snel iets anders moet regelen. Vraag vooraf aan de ouders een lijstje met wat ze wel/niet mogen.
5. HULP MAAKT HET MAKKELIJKER
Misschien kan je partner helpen, opa, oma of een goede vriendin. Of wie weet is er wel een groter buurmeisje die het hartstikke leuk vindt om te komen helpen. Het is altijd fijn om het samen te doen. Zo kun je ook echt even de tijd nemen als er bijvoorbeeld een kindje gevallen is, of het misschien wat spannend vindt. Ook bij het klaar maken van het eten kan extra hulp handig zijn.
Zijn er oudere broers en/of zussen? Geef ze een leuke taak, zodat ze lekker mee kunnen helpen op het feestje. Betrek ze eventueel vooraf al met de voorbereidingen, vaak vinden ze dat alleen maar leuk. Zijn er kleine broertjes en/of zusjes? Probeer vooraf in te schatten of je ze erbij kunt hebben. Als je alleen het feestje moet leiden en tussendoor ook nog een baby moet voeden, wordt het wel erg lastig. Je kunt er in dat geval voor kiezen om oppas te regelen voor de kleintjes.
6. PLANNING
Het is goed om vooraf een lijstje te maken met de activiteiten, zodat je een beetje weet hoe de middag er uit gaat zien. Maar maak vooral niet een te strakke planning. Sommige spelletjes waarvan je dacht dat ze er wel een half uurtje mee bezig zouden zijn, zijn in 5 minuten klaar. Andere spelletjes kunnen juist weer veel langer duren. Je hoeft niet perse je lijstje af te werken. Geef ze de ruimte om hun eigen spel te spelen. Het gaat er tenslotte om dat ze het naar hun zin hebben.
Ben je nu echt in een mum van tijd door al je spelletjes heen, zorg dan dat je wat activiteiten achter de hand hebt. Heb je een speeltuin in de buurt, laat ze daar lekker spelen of ga een potje voetballen. Bij slecht weer is het handig om een filmpje achter de hand te hebben. Een grote bak popcorn erbij en je hebt geen kind meer aan ze. Of wat dacht je van de lampen dimmen, de muziek hard en je hebt de huiskamer omgetoverd tot disco.
7. BETREK ALLE KINDEREN ERBIJ
Zorg dat niet alleen de jarige het naar zijn zin heeft, maar alle kinderen lekker mee kunnen doen. Een verhaallijn waarbij je met de gehele groep een probleem op moet lossen werkt vaak goed om iedereen erbij te betrekken. Kijk hier voor ook eens bij de thema feestpakketten.
8. EINDE VAN HET FEESTJE
Bepaal vooraf wat je zelf het meest handig vindt. Beide heeft voor- en nadelen.
Thuisbrengen
+ Het komt wat minder nauw met de tijd, je brengt ze tenslotte zelf thuis. Stuur eventueel een app als het wat later wordt.
+ Je kunt de boel de boel laten, niemand die het ziet.
– Lukt het wel om iedereen thuis te brengen? Heb je voldoende plek in de auto of kun je het misschien lopend of met de fiets doen.
Ophalen
+ Je hoeft er zelf niet meer op uit.
– Je moet de tijd goed in de gaten houden. Het is vervelend als je net de borden patat op tafel zet wanneer de eerste ouder aanbelt.
– Het kan zijn dat ouders te vroeg of juist te laat op de stoep staan.
BELONING 😉
En zit zo’n feestje er dan eindelijk op….dan mag je jezelf best belonen. Het is een geslaagd feestje geweest. De kinderen hebben genoten en je eigen kind ligt tevreden in bed. Top gedaan!! Plof lekker op de bank en neem wat te drinken en geniet lekker na. Je hebt het verdiend!!