Feestje in het bos

Als je de mogelijkheid hebt, is het heerlijk om naar een bos te gaan met een kinderfeestje. Maar ook voor een uitje met het eigen gezin is het een feestje om af en toe even lekker het bos in te gaan.

Het groen, de frisse lucht en de ruimte; zowel voor ouders als kinderen is het genieten in het bos. En hoewel een boswandeling al heerlijk is, kun je nog veel meer leuke dingen doen in het bos. Ga op onderzoek uit met een leuke speurtocht. Of zoek materialen waar je vervolgens weer mee kunt knutselen.

Knutselen met materialen uit het bos

Katapult

Voor een katapult heb je natuurlijk wel de perfecte tak nodig. Dat wordt flink zoeken in het bos! Ga opzoek naar een tak die opsplits in twee takken. Het mag best een wat stevigere tak zijn, want dunne zijtakken kunnen breken wanneer je er spanning op zet. Zaag de tak af zodat hij lekker in de hand ligt. Als munitie kun je bijvoorbeeld dennenappels of eikeltjes gebruiken, net wat je kunt vinden in het bos. En je hebt een stuk elastiek nodig, een post elastiek is bijvoorbeeld lekker stevig. Eventueel kun je nog eens stukje stevige stof om het elastiek doen, zodat je de munitie er goed in kunt leggen voor je gaat schieten.

Stappenplan ‘Hoe maak ik een katapult’.
– Zoek een mooie tak in het bos.
– Zaag hem op de juiste maat.
– Als je het leuk vindt kun je de boomschors er met een zakmes afhalen.
– Knip een ovaal stukje van stevige stof. Knip er vervolgens twee sneetjes in zodat je daar het elastiek doorheen kunt halen.
– Doe het elastiek om de zijtakken.
– Pak je munitie, leg het in het stukje stof, trek het elastiek naar achter en vuuuuur…..

Bootje bouwen

Met wat takken en bladen kun je een heel leuk bootje maken. Zoek een mooie dikke tak en een dun takje. Van de dikke tak zaag je een schijf af. Dat is de onderkant van de boot. Boor een klein gaatje voor het dunne takje, dit wordt de mast. Doe evt een klein drupje lijm in het gaatje zodat het takje (de mast) goed blijft zitten. Met een blaadje van de bomen, een papiertje of een (oud) stukje stof maak je het zeil. En dan testen natuurlijk!!
Tip; Als je bootje te nat wordt, kan hij sneller omvallen door de wind. Om te voorkomen dat het hout water opzuigt, kun je het schilderen met een blanke lak. Dan heb je er nog langer plezier van.

Op onderzoek uit in het bos

Speurtocht in het bos

Zet vooraf een speurtocht in het bos uit, of ga op zoek naar een kant en klare speurtocht. Wist je dat het feestpakket Piraten van Superleukefeestjes ook heel goed gebruikt kan worden in het bos. Je kunt de verschillende spellen in het pakket namelijk uitzetten als speurtocht. Klik hier voor meer info over het Piratenfeestpakket.

Beestjes zoeken

Welke beestjes leven er allemaal in het bos? Neem een loepdoosje mee, deze heb je in verschillende formaten. Hier kun je het beestje even in stoppen om er goed naar te kijken. Bekijk spinnetjes, mieren, torretjes en allerlei andere kleine beestjes van wat dichterbij. Hoeveel pootjes hebben ze, uit welke kleuren bestaan ze en wat weet je eigenlijk al allemaal van het diertje? Maak een tekening van het diertje en schijf erbij wat je allemaal ontdekt hebt. Daarna het diertje natuurlijk weer wel netjes vrijlaten in het bos, want ze horen niet in een potje te zitten.

Verstoppertje

Neem kleine knuffeltjes mee en je kunt verstoppertje doen in het bos. We hebben tijdens een vakantie een keer een ontdekkingsbox geleend (ook een aanrader!) en daar zat onder andere deze leuke activiteit in. Het was toen 1 knuffeltje, maar het is nog veel leuker om er meerdere mee te nemen en hier de speurtocht mee uit te zetten. Verstop vooraf een paar knuffeltjes en ga met de kinderen op onderzoek uit. Volg een standaard uitgezette route in het bos, zodat je de gekleurde paaltjes gewoon kunt volgen en vooraf weet hoe lang de tocht ongeveer duurt. Om wat tips te geven waar er gezocht moet worden, kun je foto’s maken van de knuffels op de verstopplekjes.

Lasergamen in het bos

Ga tijdens een kinderfeestje de bossen in met laserguns!! Achter alle bomen kun je je natuurlijk supergoed verstoppen. Deel de groep in tweeën om er een wedstrijdje van te maken en de kinderen gaan helemaal op in het spel. Succes verzekerd!! Je huurt de laserguns hier.

lasergamen in het bos

Heel veel plezier in het bos!
liefs Annelies
Superleukefeestjes